Gurka FTW! Tack Fredrik Flink!

14:24:00 Edit This 0 Comments »
Jag satt här vid datorn i godan ro och tänkte hitta en saga, legend, myt, sägen osv. att berätta till examinationen i skolan imorgon. Googlade lite och istället för att hitta en sådan myt som jag letade efter så hittade jag svaret på en efterlängtad fråga jag gått och burit inom mig.
Myten om att gurka inte är nyttigare än vatten. Den enda grönsaken jag gillar och som jag tål, är just gurka. Jag tycker det är fantastiskt, passar till alla maträtter! Därför, ska jag nu ta kål på myten om gurka (haha, roligt grönsakskämt):

SALLAD OCH GURKA - VÄRDELÖSA GRÖNSAKER ?


Myt: Man hör ibland, särskilt i samband med kostrekommendationer om mera grönsaker, att just våra vanligaste salladsingredienser huvudsallad och gurka inte ger några nämnvärda mängder av näring.

Fakta: Det finns ingen saklig grund för detta påstående. Myten har kanske sitt ursprung i det förhållandet att halten av vatten är ännu något högre i gurka än i andra grönsaker och att bladsallad ofta får ligga framme sönderhackad i självserveringsdiskar.

Titta t ex på kalcium som inte finns i vanliga vitamin- och mineraltabletter eftersom vi behöver nära ett gram om dagen. Gurka och isbergssallad ligger strax under och huvudsallat strax över snittet bland grönsaker och rotfrukter. Det är bara grönkål, nässlor, persilja, rabarber och spenat som ligger över dubbla medelvärdet, dvs sådant som man inte brukar äta i några mängder. Spenat, rabarber och persilja är tillsammans med te, kakao och dill de värsta exemplen när det gäller innehållet av oxalsyra som försvårar upptaget av kalcium.

Gurka ger lika mycket magnesium som tomat och nästan lika mycket som vitkål och morot. Kalium är det värre med men det är i stort sett bara potatis, blomkål, selleri och palsternacka som ger mer än dubbelt så mycket.

Sallad ger lika mycket kalium som tomat, vitkål, kålrot, purjolök och sparris och lika mycket zink som potatis, blomkål, vitkål, kålrot och morot.

Som väntat ger varken gurka eller sallad några mängder av essentiella fettsyror, men knappast heller mindre än vitkål, zucchini, tomat, rödbetor, rädisor, kålrot, gröna bönor, aubergine eller blomkål.

När det gäller essentiella aminosyror så ger både gurka och sallad nätt och jämnt fullvärdigt protein, vilket i motsats till vad många tror är vanligt för grönsaker. Däremot skulle man få sätta i sig ansenliga mängder för att få tillräckligt med protein totalt sett, men det är i stort sett bara ärter, majs, groddar och kål som ger mer än dubbelt så mycket protein som sallad eller mer än fyra gånger så mycket som gurka.

Slutligen är det bara kålväxter, nässlor, paprika, pepparrot, persilja, purjolök, rädisor och spenat som ger mer än dubbelt så mycket C-vitamin som gurka eller huvudsallad.

Källor: Ernst Abramson/Britt-Marie Andersson: Kosttabell, Liber AB 1994
Aminosyror, Livsmedelsverket 1996
Fredrik Flink 2004-03-01

0 kommentarer: